GASTROSKOPIE


 

Je endoskopické vyšetření jícnu, žaludku a dvanáctníku.

Provádí se při podezření na onemocnění těchto orgánů, například na žaludeční nebo dvanáctníkové vředy, zánět sliznice, přítomnost polypů a další chorobné stavy.
Výkon provádíme moderními videoendoskopy, které pomocí kamery digitalizují obraz na plochu monitoru tak, že umožňují detailní analýzu vyšetřovaného orgánu. V přístroji jsou zabudované kanály k oplachování optiky i sliznice, odsávání přebytečného vzduchu a tekutin a zavádění nástrojů jako jsou kleště, kličky,jehly. Tyto slouží k odběru tkání k další analýze, ošetřování chorobných procesů, jako je například snášení polypů či stavění krvácení. Sliznice žaludku je k manipulaci těmito nástroji naprosto necitlivá, takže odběr části sliznice kleštěmi či podobné manipulace vyšetřovaný vůbec nepociťuje.
Přístroj je ohebný a tenký, jeho polknutí většinou nečiní potíže. Je zaváděn v poloze na levém boku.
Před každým vyšetřením je celý endoskop i použité nástroje v souladu s hygienickými předpisy podroben úplné očistě, desinfekci či sterilizaci (podle typu pomůcky). V našem zařízení k ošetření endoskopů používáme automatické pračky, které celý děj současně analyzují a zaručují dosažení předepsaných parametrů. Naše zařízení je vybaveno větším počtem endoskopů stejného druhu, takže je nepravděpodobné, že Vaše vyšetření bude nutno odložit pro náhlou poruchu v průběhu předchozího výkonu.


NEBOJTE SE!


 

Vyšetření nebolí, je jen nepříjemné. Dyskomfort vytváří podráždění kořene jazyka při zavádění přístroje a následně rozfouknutí trávicí trubice vzduchem. Vzduch je vháněn podle potřeby kanálem endoskopu, jeho množství reguluje vyšetřující lékař. Vzduch je průběžně vyříháván. Pocit dávení nejlépe překonáte hlubokým a pomalým dýcháním.
Vyšetření netrvá dlouho. Během vyšetření budete držet zuby nebo dásněmi ochranný kroužek.
Vyšetření nemívá komplikace a máme s jeho prováděním velké zkušenosti.
Nepříjemné pocity dramaticky snižuje analgosedace, tedy utlumení nepříjemných pocitů pomocí léků. S využitím této metody si nemocní následně po vyšetření mnohdy žádné nepříjemné pocity ani nevybaví. Omezení a jiná doporučení viz příslušná kapitola.


PŘÍPRAVA KE GASTROSKOPII


 

Lačnění (tedy nepožívání žádných tekutin ani potravin) minimálně 6 hodin před výkonem).
Před samotným výkonem je nutné vyjmout zubní protézu, někdy též polknout doušek tekutiny bránící napěnění slin a trávicích šťav.
Pokud užíváte nějaké léky, je vhodné mít jejich seznam, zejména pokud mají za cíl ovlivnit srážlivost krve. Při proběhlých alergiích nebo jiných neočekávaných reakcích na léky v minulosti je velmi žádoucí podat o nich co nejpřesnější informaci.
Při využití analgosedace předem počítejte s omezením pozornosti po výkonu a vytvořte si dostatečnou časovou rezervu k zotavení. Viz oddíl analgosedace.