KOLONOSKOPIE


 

Je endoskopické vyšetření konečníku a tlustého střeva, často s vyšetřením nejvzdálenější části tenkého střeva.

 

  • Provádí se při podezření na onemocnění této části trávicí trubice, nejčastěji při podezření na přítomnost polypů, zánětů, vředů, výchlipek střeva ( divertiklů), dále při krvácení z konečníku a v rámci preventivních vyšetření při vyhledávání nádorových onemocnění tlustého střeva u zdravé populace.
  • Výkon provádíme moderními videoendoskopy, které pomocí kamery digitalizují obraz na plochu monitoru tak, že umožňují detailní analýzu vyšetřovaného orgánu. V přístroji jsou zabudované kanály k oplachování optiky i sliznice, odsávání přebytečného vzduchu a tekutin a zavádění nástrojů jako jsou kleště, kličky,jehly. Tyto slouží k odběru tkání k další analýze, ošetřování chorobných procesů, jako je například snášení polypů či stavění krvácení. Sliznice střeva je k manipulaci těmito nástroji naprosto necitlivá, takže odběr části sliznice kleštěmi či podobné manipulace vyšetřovaný vůbec nepociťuje.
  • Přístroj je ohebný a tenký, jeho zavedení konečníkem většinou nečiní potíže. Je zaváděn v poloze na levém boku s pokrčenými končetinami, během vyšetření bývá nemocný přetočen na záda.
  • Před každým vyšetřením je celý endoskop i použité nástroje v souladu s hygienickými předpisy podroben úplné očistě, desinfekci či sterilizaci (podle typu pomůcky). V našem zařízení k ošetření endoskopů používáme automatické pračky, které celý děj současně analyzují zaručují dosažení předepsaných parametrů. Naše zařízení je vybaveno větším počtem endoskopů stejného druhu, takže je nepravděpodobné, že Vaše vyšetření bude nutno odložit pro náhlou poruchu v průběhu předchozího výkonu.
  • Pokud užíváte nějaké léky, je vhodné mít jejich seznam, zejména pokud mají za cíl ovlivnit srážlivost krve. Při proběhlých alergiích nebo jiných neočekávaných reakcích na léky v minulosti je velmi žádoucí podat o nich co nejpřesnější informaci.

 

NEBOJTE SE!


 

  • Vyšetření nebolí, je jen nepříjemné. Dyskomfort vytváří rozfouknutí trávicí trubice vzduchem. Vzduch je vháněn podle potřeby kanálem endoskopu, jeho množství reguluje vyšetřující lékař, lze jej během vyšetření i odsávat a pocit tlaku tak omezit.
  • Vyšetření netrvá dlouho.
  • Vyšetření nemívá komplikace a máme s jeho prováděním velké zkušenosti.
  • V většino je vyšetření dobře snášeno, zejména pro takřka standardní využití analgosedace, tedy utlumení nepříjemných pocitů pomocí léků. S využitím této metody si nemocní následně po vyšetření mnohdy žádné nepříjemné pocity ani nevybaví. Omezení a jiná doporučení viz příslušná kapitola.

 

PŘÍPRAVA PŘED VYŠETŘENÍM


 

Vyšetřovaná část trávicí trubice musí být přehledná. Vyprázdnění ke kolonoskopii vyžaduje úplné vyčištění tlustého střeva podáním projímadel a vypitím dostatečného objemu tekutin. Nejčastěji jsou používány projímavé sole fosfátové nebo hořečnaté anebo makrogolové. Tyto prostředky jsou dostupné v lékárně na předpis a lékárník je schopen Vám přesněji popsat a vysvětlit způsob použití i eventuální interakce se současně podávanými léky. Je samozřejmé, že po jejich požití se dostaví vodnatý průjem.

Dieta před vyšetřením:
Pokud to z časových důvodů lze, je vhodné 3 dny před vyšetřením nejíst červené a tučné maso, luštěniny, velké množství ovoce se slupkou či jinými zbytky a zejména nevhodné je ovoce se zrníčky (hroznové víno). Vhodná jsou lehčí jídla bezezbytková a zvýšený příjem tekutin.

Orientační návod pro přípravek Fortrans:
Potřebné množství k vyprázdnění střevního obsahu je 1 l roztoku na 15-20 kg tělesné hmotnosti což odpovídá průměrné dávce 3-4 l roztoku. Roztok může být podán v jedné dávce (4 l večer před výkonem) nebo ve 2 dávkách (2 l večer před výkonem a 2 l v den výkonu). Doporučuje se, aby podání přípravku bylo dokončeno 3-4 hodiny před výkonem. Vlastní naředění probíhá tak, že se 1 sáček (74 g) rozpustí přibližně v 1 l pitné vody, míchá se až do úplného rozpuštění. Pije se rychlostí 1 l za hodinu.

Orientační návod pro fosfátové sole:
Obsah lahvičky (45 ml) se naředí ve stejném množství vlažné vody, může se ochutit sirupem, pomalu se vypije. Asi za půl hodiny je vhodné začít pít tekutiny ( voda, čaj, džus) v objemu alespoň 1,5 l. Přibližně po 3-4 hodinách se stejně požije i druhá lahvička následována stejnou tekutinovou náloží. Zejména u nemocných se zácpou či při nedostatečném efektu solí v minulosti lze použít stejným způsobem i třetí lahvičku. I zde platí možnost celé přípravy odpoledne a večer před vyšetřením ( například první dávka v 15 hodin a druhá v 19 hodin) při plánovaném vyšetření druhý den ráno anebo rozděleně – večer a ráno při plánovaném vyšetření v odpoledních hodinách. Úpravy jsou možné podle potřeby cestování, přítomnosti zaměstnání a podobně. Neostýchejte se zeptat, máte-li nejasnosti.

 

  • Součástí kabinky pro převlečení k vyšetření a po něm je v našem zařízení i koupelna se záchodem, bidetem a sprchou takže nemusíte mít obavy z hygienických problémů, pokud máte obavy z udržení stolice či krvácení z konečníku po vyšetření nebo po ošetření hemorhoidů pak lze jednoduše použít a mít v zásobě hygienickou vložku.
  • Při využití analgosedace předem počítejte s omezením pozornosti po výkonu a vytvořte si dostatečnou časovou rezervu k zotavení. Viz oddíl analgosedace.